Olemmeko ymmärtäneet kansanedustajan tehtävän oikein?

Julkaistu 17.04.2019.

Pekka Halonen (1865-1933): Tukinuittajat (1925)

Suomalaisille on tärkeää, että ehdokas ajattelee samalla tavalla kuin äänestäjä itse.

Näin vaalien jälkeen on syytä palata kysymykseen edustuksellisen demokratian ideasta. Helsingin Sanomien tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset etsivät vaaleissa ehdokkaita, joiden mielipiteet ovat mahdollisimman lähellä omia. Samanmielisyys on tärkeää peräti 95 prosentille äänestäjistä. Mikään muu ei tule lähellekään tätä ominaisuutta.

Ymmärrämmekö edustuksellisen demokratian oikein? Jokuhan voisi varovaisesti ehdottaa, että kansanedustajan on tärkeää olla asiantunteva, osata neuvotella ja tehdä kompromisseja. On toissijaista, onko kansanedustaja samaa mieltä kuin äänestäjänsä. Paljon enemmän tarvitaan sellaisia edustajia, jotka osaavat ja uskaltavat vaihtaa mielipidettään uuden tiedon perusteella. Kansanedustajien tulisi edistää yleistä etua vakaan harkintansa mukaan, moraalin ja hyvän maun rajoissa.

Suomalaisäänestäjät kuitenkin katsovat, että kansanedustajan tehtävänä on toimia samanmielisten äänitorvena ja ajaa heidän asiaansa. Tällainen käsitys voi tuntua hyvin luonnolliselta ja vastaansanomattomalta. Miksi muuten antaisin ääneni toiselle, jos tuo toinen ei ole samaa mieltä kanssani?

Alla on vaalimainos, jollaista emme ole nähneet emmekä näe, jos Helsingin Sanomia on uskominen. Mainosta on innoittanut Jean-Jacques Rousseaun Yhteiskuntasopimuksesta-teos (1762), jonka mukaan demokratia toimii oikein vain, jos se ratkaisee yhteiskunnallisia ongelmia kansalaisten yleisen edun näkökulmasta.

Hyvä äänestäjä
Ajoitpa autoa tai jopoa, lähtisitkö kanssani ajamaan yleistä etua? Lupaan parhaan tietoni ja taitoni mukaan edistää yhteishyvää. Näissä talkoissa ei keskitytä sinun etuusi tai minun, vaan rakennetaan Suomea yhteiseksi hyväksi.

 

 

Rousseau arvosteli jyrkästi yhteiskuntaa, jossa yksilöt ja erilaiset intressiryhmät ajavat omaa etuaan enemmistöpäätösten turvin. Rousseaun mukaan koko kansan yleisen edun ajaminen takaisi sen, että yksilöiden ei tarvitse alistua toistensa tahdoille.

Tästä avautuu vaativa savotta, sillä yleistä etua ei välttämättä tunnista yksilöiden ja erilaisten intressiryhmien edun perusteella. Toisaalta vähemmistöjen, kuten etnisten, kielellisten ja muiden erityisryhmien, huomioon ottaminen on yleisen edun mukaista.

Nykyisin moni käyttää vaalikoneita tutustuakseen ehdokkaisiin ja vertaillakseen heitä. Vaalikoneet vahvistavat samanmielisen ehdokkaan etsintää. Se taas ei automaattisesti petaa tietä yhteishyvälle, vaan voi olla täysin sen vastaista.

Kommentit:

Puhutaan politiikasta vaan

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 17.04.2019 12:20:17

Käytän itse vaalikoneita niiden ideaa kääntäen. En siis ole kiinnostunut niistä, jotka ovat muka kanssani samaa mieltä. Sen sijaan katson tarkasti ketkä ovat kanssani eniten eri mieltä. Arvoristiriita tulee näin hyvin esille, ja mikä tärkeintä, voin tätä kautta reflektoida omia arvojani. Ehkäpä jopa vuosia jatkunut poliittinen kriisini on tällä tiellä helpottamaan päin. Ainakin tiedän nyt sen ettei populismi ole minun juttuni, eikä minulla ylipäätänsäkään ole tarvetta kuunnella ketään joka tarjoaa helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin. -EH-

Vaalikoneet

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 18.04.2019 08:38:26

Hyvä esimerkki: vaalikoneita voi käyttää monella tavalla ja tuloksia voi arvioida eri näkökulmista. Itsekin olen havainnut, että vaalikoneet auttavat paremmin hahmottamaan omaa poliittista ajattelua ja käyttäytymistä.

Äänestystunnustelija

Kirjoittanut Arto Isosaari 20.04.2019 11:14:44

Voisiko armollisesti ajatella, että äänestäjä saattaa tässä vain ottaa mallia absoluuttisen vallan huipulta. Hallitustunnustelijasta, ja tulevasta pääministeristä, joka kysellen ja peilaten etsii samanmielisiä.

Moniviehättynyt hallitus: sateenkaarihallitus?

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 20.04.2019 19:35:44

Hyvin muotoiltu Arto! Hallitustunnustelija varmaan olettaa, että mitä yksimielisempi hallitus on, sitä linjakkaampi ja toimintakykyisempi se on myös vaikeissa paikoissa. Joissain tilanteissa voisi olla kuitenkin eduksi, että hallitusyhteistyöhön on sidottu paljosta eri mieltä olevia puolueita: se auttaa - jopa pakottaa - ottamaan huomioon asioiden eri puolia, ja kilpailevia käsityksiä pääsee katsomaan sisältäpäin.

Tie helvettiin, ja oppositioon, on kivetty hyvillä aikomuksilla

Kirjoittanut Arto Isosaari 28.04.2019 10:00:28

Erilaisten ja kilpailevien käsitysten huomioon ottaminen edellyttää joustoa. Politiikan kielellä sitä kutsutaan erittäin pahaenteisen kaiun omaavaksi takinkäännöksi. Puolueen sisällä tällainen aiheuttaa hankausta. Alunperin samanmielisessä äänestäjäkunnassa se aikaansaa kitkaa ja kuumenemista. Tällä kaikella on tietenkin hintansa ja seurauksensa.

Takinkääntö

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 28.04.2019 11:46:18

Jep! Takinkäännöllä voi olla huonompi maine kuin ansaitsisi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 17.04.2019 - Verkkotoimitus
Login