Norsunluutornista kioskiksi

Julkaistu 28.11.2018.

Pieter Brueghel vanhempi (n. 1525-1569): Baabelin torni (n. 1563)

Opetusministeriön visiossa yliopistoista sukeutuu drive-in-baareja.

Ministeritason hokeman mukaan miljoona aikuista tulee kouluttaa uudelleen kymmenen vuoden aikana. Vaikka tarve jakaantuu eri koulutusasteille ja eri puolille Suomea, näin laajaan muunto- ja täydennyskoulutukseen eivät nykyiset kurssit ja resurssit riitä. Siitä puhutaan kuitenkin kuiskuttain, sillä hallituksen mukaan valtion nettomenot eivät saisi kasvaa. Opettajat taas eivät lähde näihin talkoisiin keittolounaalla, vaan palkkaa pitää saada.

Opetukselle varattu aika on monilla yliopisto-opettajilla jo tapissa. Tarvitaan siis lisää opettajia. Vaatimukset ovat kuitenkin kovat: yliopisto-opettajan pitää osata sekä opettaa että tehdä oman alansa tieteellistä tutkimusta. Sopivia ja päteviä opettajia ei ole tarjolla joka hiton nurkalla.

Avoimilla yliopistoilla, mukaan lukien kesäyliopistot, on paljon kokemusta räätälöityjen koulutusten järjestämisestä. Myös päivänpolttaviin koulutustarpeisiin vastaamisessa avoimet yliopistot voisivat olla tärkeässä roolissa. Myös ne ovat kuitenkin riippuvaisia opettajien saatavuudesta.

Jotta ministeriön visio toteutuisi, yliopistojen pitää sijoittaa osa opetushenkilöstöstä "nopean toiminnan joukkoihin". Niillä vastataan salamasotana esiin nouseviin uhkiin, kuten tuhannen diplomi-insinöörin vajaukseen Lounais-Suomessa. Väliajalla "nopean toiminnan joukot" vetävät lonkkaa kasarmilla - ei vaan, ne suunnittelevat ja markkinoivat uusia kursseja. Ministeriön mukaan yliopistojen tulee ottaa etunojaa ja itse luoda kiinnostavia koulutuspaketteja muillekin kuin tutkinto-opiskelijoille - enenevässä määrin maksua vastaan. Tähän juoksuhautaan pitää myös avoimen ja kesäyliopiston kaivautua.

Yliopisto ei ole pitkään aikaan ollut pelkästä kunnioituksesta henkeä salpaava instituutio. Norsunluutornimaisen elitismin sijaan yliopistot tarjoavat aikaa vievän tutkimuksen hedelmiä pitkäjänteistä opiskelua vaativissa koulutusohjelmissa. Mikään ei kuitenkaan estä, etteikö tutkimukseen perustuva ylin opetus voi olla muodoltaan ja kestoltaan muutakin kuin 300 pisteen lähiopetusta.

Jos opetusministeriö saisi päättää, yliopistoihin rakennettaan säihkyviä drive-in-baareja. Niistä tarjoillaan gourmettason hengenravintoa työelämän tarpeisiin. Myyjä-opettajat laulavat seireenin kutsunsa kioskin luukulta.

Ministeriöstä on väläytelty, että ikäluokkien pienentymisen ja opiskelijamäärien vähenemisen vuoksi yliopistojen rahoitus ei kasva, vaan pikemmin vähenee. On pöyristyttävää, että tällaisten puheiden jälkeen yliopistoja usutetaan vastaamaan kolossaalisiin muunto- ja täydennyskoulutustarpeisiin. Pitäisi ministeriössäkin tajuta, ettei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu.

Kommentit:

Puuroa ja velliä

Kirjoittanut Minna-Maarit Jaskari 28.11.2018 10:42:36

Söin eilen vuoden ensimmäiset riisipuurot ja kuinkas hyvältä se maistuikaan :D Ei mutta asiaan. Kiitos Tommi asian esiin nostamisesta. Oma kokemuksesi opettamisesta jakaantuu työelämäkoulutuksesta yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Opetamme paljon asioita joka tasolla. Olen erittäin huolissani siitä, kuinka hyvin onnistumme opettamaan hyvää ajattelua - analyyttistä, perusteltua ja vastuullista. Teemme kyllä paljon, drive-in baareja muodostetaan ja oppilaita motivoidaan monin eri tavoin. Teen itsekin tätä. Mutta meillä on vastuu myös hyvä ajattelun opettamisessa, ei vain suoritusten keräämisessä. Ja kun meitä mitataan suorituksella, niin hyvän ajattelun rima näyttää madaltuvan. Argumentaation kommentoinnin sijaan yhä useammin kerromme, missä seuraava luento ja onko se pakollinen. Tässäkin digitalisaatio on hyvä renki mutta huono isäntä.

Hyvin sanottu

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 28.11.2018 11:07:46

Hyvin sanottu Minna-Maarit! Drive-in-baarissakin pitää tavoitella asiakkaan (= opiskelijan) kohtaamisessa syvyyttä: ajattelun oppimista ja sydämen sivistystä.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 28.11.2018 - Verkkotoimitus
Login